Adik Datuk Shahrir Samad yang biadap !

Jawapan Kepada Khalid Samad

oleh : Blog anti Husam

Khalid Samad nampaknya cuba menegakkan benang yang basah dalam blognya di samping masih cuba menimbulkan keraguan pembaca terhadap kepimpinan Tuan Guru Presiden. Saya ambil kesempatan ini membalas jawapan beliau yang ditulis didalam blognya.

Khalid tulis :
"Hakikat bahawa ayat tersebut telah dinasakhkan mengikut sebahagian ulama’ diperakui oleh Tuan Guru sendiri di dalam ucapan beliau. Itu tidak seharusnya menjadi satu isu. Soal istikharah dan kedudukan Tuan Guru sebagai seorang ‘Alim juga tidak menjadi isu. Namun keputusan jemaah tidak boleh diputuskan atas hujjah istikharah pemimpin semata-mata. Mesti ada hujjah dan dalil yang lain. Kalau tidak tak perlu kita bersyura dan membahas dan membincang strategi dan taktik. Hakikatnya istikharah salah satu usaha tetapi ianya tidak merupakan hujjah muktamad dan tidak menjadi hukum Qat’i."

Kenapa Khalid masih nak timbulkan isu ayat 60-62 Surah Al-Anfal itu telah dimansuhkan. Nampaknya beliau masih cuba nak menimbulkan keraguan pembaca terhadap ayat tersebut yang sering dikupas dan dibahas oleh kepimpinan ulama PAS. Kalau Khalid dengar betul-betul ucapan Tuan Guru Presiden dalam Muktamar yang lepas, Tuan Guru menyebut walaupun ada beberapa pendapat yang mengatakan ayat tersebut mansuh tetapi ianya tidak diterima oleh jumhur. Kenapa Khalid tak faham.... atau buat-buat tak faham. Untuk pengetahuan Khalid, pendapat yang mengatakan ayat tersebut mansuh hanya disebut dalam Kitab Tafsir Qurtubi sahaja. Qurtubi menyebut bahawa beberapa pendapat daripada Qatadah, Ikrimah dan Ibn Abbas mengatakan ayat Surah Al-Anfal tersebut telah dinasakhkan dengan ayat 5 Surah At-Taubah. Tetapi Qurtubi sendiri berpendapat dan menyimpulkan bahawa pandangan mereka tidak betul. Selain daripada Kitab Tafsir Qurtubi tersebut tidak ada mana-mana Kitab tafsir lain yang mengatakan bahawa ayat 60-62 Surah Al-Anfal tersebut telah dimansuhkan. Ijma' ulama muktabar berpendapat bahawa ayat tersebut tidak pernah dimansuhkan. Harap Khalid dan kumpulan "Erdogan" yang lain faham maksud Ijma' Ulama dan berhenti dari mempertikaikan ayat tersebut. Kita tidak mahu insiden salah seorang Ahli JAwatankuasa PAS Pusat mempertikaikan Al-Quran berulang kembali. Insiden tersebut berlaku apabila ada Ayat AlQuran di sebut sebagai hujah di dalam mesyuarat AJK PAS Pusat, salah seorang AJK Pas Pusat (yang terjebak dengan kumpulan "Erdogan") boleh mengeluarkan kata-kata berikut : "betulla ayat Quran TAPI........" Saya berharap AJK PAS Pusat tersebut bertaubat dan kembali menjunjung Al-Quran. Tak perlu saya dedahkan namanya disini...sebab saya percaya dia termakan dengan dakyah Husam dan kumpulan "Erdogan"nya. Semoga beliau kembali kepangkal jalan.

Kemudian Khalid berterusan cuba merendahkan martabat dan kedudukan Tuan Guru Presiden. Kenapa soal istikharah dan kealiman Tuan Guru tidak boleh dijadikan isu. Itulah ciri-ciri utama pemimpin Jamaah Islam. Kalau Khalid tak pernah buat istikharah jangan pula pertikaikan istikharah Tuan Guru. Apabila orang alim atau para wali beristikharah dan membuat keputusan, Allah bersama mereka dan Allah lah yang memberikan mereka petunjuk. Pemimpin Jamaah Islam bukan membuat keputusan berdasarkan akal dan strategi orang-orang macam Khalid semata-mata. Kalau dah Tuan Guru beristikharah dan Allah telah tunjukkan kepadanya betapa relevannya Surah Al-Anfal tersebut sebagai hujjah dan dalil terhadap isu muzakarah dengan UMNO - apa lagi yang Khalid dan geng "Erdogan" yang lain mahukan???

Khalid tulis :
"Saya amat menghormati Tuan Guru Haji Hadi dan juga Tok Guru Nik Abdul Aziz. Setakat mana yang saya tahu, saya sentiasa bercakap dengan penuh hormat semasa bersama mereka. Kalimah ‘aku’ kadang2 saya gunakan semasa bergurau dengan sahabat handai, tetapi tidak sekali-kali semasa bercakap dengan mereka....."

Yang ni sah Khalid tipu, sebab telah disahkan sendiri oleh pemimpin lain yang lebih rapat dengan Tuan Guru Presiden. Lain kali sebelum bercakap tu fikir dulu, jangan main sembur saja.

Khalid tulis :
"Saya adalah Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri Selangor dan Pengerusi PASKAD iaitu unit kajian dasar dan stratejik PAS Negeri Selangor. Saya tahu apa yang berlaku. Namun saya merasakan masalah yang kita sedang hadapi dalam PR adalah perkara biasa. Baru 5 bulan bersama. Keadaan kongsi kuasa ini adalah keadaan baru bagi ketiga-tiga pihak, iaitu PAS, PKR dan DAP. Pasti berlaku kesilapan dan ketidak-serasian atas isu-isu tertentu. Itu biasa. Itu tidak bererti kita dianak-tirikan. Di sini mungkin ada khilaf di antara saya dan Ust. Salehin tetapi kita tahu adabul ikhtilaf dan tidak membodohkan satu sama lain."

Kenapa Khalid bercakap macam munafik. Dalam muktamar tempohari bukan main angkat kerajaan PKR Selangor. Kununnya tidak ada sebarang masalah antara PAS dan kerajaan PR Selangor. Sekarang dalam blognya mengaku pula ada masalah!
Tahu adabul ikhtilaf kunun.... habis kenapa tempelak Ust Salehin secara terbuka dalam muktamar bahawa bacaan beliau terhadap isu PAS dipinggirkan di Selangor adalah "meleset".
Mungkin adabul ikhtilaf versi Khalid Samad kot.

Khalid tulis :
"Sebenarnya, peruntukan untuk PAS diisi oleh orang PAS. Ada pula peruntukan untuk NGO dan Professional. Mr. Ang yang saya cadangkan adalah Pengerusi Persatuan Penduduk Taman Berkeley. Saya cadangkan nama beliau untuk mengisi peruntukan NGO. "

Inilah strategi politik yang paling bodoh. Jangan cuba nak putarbelitkan fakta. Kalau pun itu adalah peruntukan NGO, tetapi masih PAS punya kuota. Cuba bayangkan peruntukan NGO PKR ada melayu ada cina dan ada india. Peruntukan NGO DAP hanya Cina dan India. Jadi, takkan lah PAS punya kuota untuk NGO pun nak bagi kat Cina kafir. Banyak lagi NGO Islam yang boleh kita tawarkan seperti ABIM, PKPIM, JIM dll. Sebab itu tidak hairanlah jika majoriti Ahli Majlis PBT di Selangor adalah terdiri dari orang bukan Islam... kerana adanya orang PAS yang berfikiran dangkal macam Khalid. Kalaulah ramai pemimpin di Selangor macam Khalid dah lama negeri sendiri tergadai.

0 comments: