Cara meletakkan gambar / perkataan dlm posting dan membuat pautan padanya !




Ramai mungkin masih baru dalam bidang Blog ini masih tidak mahir lagi bagaimana membuat link kepada gambar atau perkataan yang mereka inginkan.

Ia akan merugikan blogger tersebut memandangkan ramai orang tidak gemar atau rajin mencari link asal kepada gambar atau berita yang disiarkan.

Apabila kita sudah memudahkan pembaca, mereka pasti akan segera datang ke blog kita untuk isu isu terkini, bergantung kepada fokus, minat atau hobi blogger tersebut.

Contoh gambar di bawah yang sudah diletak link.

Apabila anda tekan, maka link saya sudah set kan menuju laman test speed. Dan kelajuan internet di dalam gambar tersebut adalah hasil ujian internet di rumah saya...Tak lah laju sangat tapi lagi laju lah dari speed biasa mcm broadband dan basic streamyx. Saya guna pakej 1 mbps ( dulu 512 )..

Untuk melajukan upload dan download anda disyorkan mengguna pakej seperti ini....




Contoh untuk buat link ( atau dipanggil hyperlink ) gambar :


pertama upload gambar ( jika tidak tahu sila komen di bawah post ini )

klik pada gambar tersebut,

copy link anda mahukan

tekan butang sebelah T warna di bahagian atas ruang posting ( enam dari kiri )

selepas itu paste ruang kosong dengan link / url anda.

Tekan OK. dan publish post

Begitu juga mana mana perkataan untuk diletak URL caranya juga sama,

hitamkan perkataan tersebut,

tekan butang sebelah kanan T warna di bahagian atas ruang posting

Copy link

Paste dan insert.

Tekan ok dan publish post....


Sebarang masalah YM saya apabila anda nampak saya sedang ONline.....tq



2 comments:

mamat cyber said...

nak upload gambar senang mcm kacang je bro..

sapa 2 tak tahu meh aku bgtahu.

tekan gambar atas kotak tmpt ko tulis tu

nak cam mana satu, letak mouse atas ikon tu nanti keluar tulisan ADD IMAGE

korang pilih gambar la.

samada dari dalam komputer.yg dari dlm komputer senang jer mcm biasa lah...

atau dari blog web lain.

caranya yg ni mcm ni :

korang kena right klik kat gambar yg nak diletak tu.

tekan copy image location.

then paste kat ruang URL dan tekan UPLOAD.

lepas tu tekan DONE.


senang kang ? nanti aku buat rancangan cara buat blog.

senang rakyat malaysia boleh jadi goblog hahaha

Aku,Pasbuih Dan Siamang said...

panglima,
lepas buang flag, new post saya hilang icon uploading pics and video...ada kaitan ka